fbpx

Έκθεση «Ο Άνθρωπος και η Εικόνα του» στους Δελφούς 2018

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018 19:00

Έκθεση «Ο Άνθρωπος και η Εικόνα του» στους Δελφούς 2018

Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚΔ)
Τόπος διεξαγωγής: Δελφοί (Αίθουσα Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου ΕΠΚΔ)
Εγκαίνια: Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018, 19.00
Συμμετοχή: 68 φωτογράφοι με 190 φωτογραφίες
Επιμέλεια: Πλάτων Ριβέλλης

Σημείωση:
Η έκθεση αποτελεί επιστέγασμα σεμιναρίου με τον ίδιο τίτλο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο και παρέδωσε ο Πλάτων Ριβέλλης σε συνολικά 88 φωτογράφους το τετραήμερο 18-21 Μαΐου 2018 στους Δελφούς στην έδρα του ΕΠΚΔ.
Η έκθεση μεταφέρθηκε στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, Αθήνα) με διάρκεια από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 20 Μαρτίου 2019


«Ο Άνθρωπος και η Εικόνα του»

Μια ομαδική έκθεση αποτέλεσμα δώδεκα ωρών συζήτησης
και πολλών ωρών φωτογράφισης

Το θέμα στην τέχνη δεν είναι παρά η αφορμή. Το έργο ενσωματώνει αλλά και υπερβαίνει το θέμα. Το «τί» υποτάσσεται λογικά στο «πώς». Χωρίς όμως θέμα, τέχνη δεν μπορεί να υπάρξει. Η επιλογή του βέβαια μπορεί να οφείλεται σε πολύ διαφορετικούς λόγους. Τύχη, εμμονές, ευκαιρία και τόσα άλλα. Η υιοθέτηση, όμως, ενός θέματος από τον δημιουργό (για οποιοδήποτε λόγο και αν έγινε) προσδίδει σε αυτό τη σημασία μιας πυξίδας. Στο κατώφλι της ωριμότητας ο καλλιτέχνης θα συνειδητοποιήσει ότι θέμα, τελικά, δεν μπορεί να είναι παρά ο εαυτός του. Παρόλα αυτά θα αγαπάει περισσότερο εκείνα τα θέματα που του αποκάλυψαν αυτή την αλήθεια και τον βοήθησαν να την εκφράσει.

Τα τρία τελευταία χρόνια (2016-17-18) που το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών φιλοξένησε ένα τετραήμερο σεμινάριο φωτογραφίας του Φωτογραφικού Κύκλου (υπό τη δική μου διδασκαλία) υιοθετήθηκαν μερικά θέματα ως απλή αφετηρία για τις απογευματινές συζητήσεις και τις πρωινές φωτογραφικές λήψεις. Η αφορμή του υποβλητικού περιβάλλοντος επηρέασε τις επιλογές των δύο πρώτων σεμιναρίων. «Ίχνη και Ερείπια» και «Ιερότητα». Οι Δελφοί (αλλά και η φωτογραφία) είναι και ερείπια, αλλά και ίχνη. Και η ιερότητα ξεπερνάει τη θρησκεία και επεκτείνεται σε ό,τι νικάει τον χρόνο, όπως και η τέχνη. Η συνέχεια δεν θα μπορούσε να είναι παρά ο άνθρωπος. Ένας άνθρωπος όμως που δεν θα συνδεόταν με τη συνηθισμένη θέση του μέσα στη ροή της ζωής και του χρόνου, όπως συνέβη για πολλά χρόνια στη δημοφιλή φωτογραφία δρόμου και στην ακόμα πιο σημαντική αναμνηστική φωτογραφία, αλλά ένας άνθρωπος του οποίου η εικόνα, σαν ένα «ιερό ίχνος», υπερβαίνει τον χρόνο.

Τα σεμινάρια των Δελφών αποφασίστηκε (ήδη από την πρώτη χρονιά) να ακολουθούνται από μια έκθεση φωτογραφίας με τη συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων από τους φωτογράφους που τα παρακολούθησαν. Είναι φυσικό οι γνώσεις και οι ικανότητες των συμμετεχόντων να ποικίλουν σε σημαντικό βαθμό. Η προσπάθεια όμως είναι η -έστω και περιορισμένη- συμμετοχή του καθενός (από δύο έως τέσσερις φωτογραφίες) να αποκαλύπτει μια μικρή συνοχή και την απαρχή ενός ύφους, ενώ παράλληλα να διαφαίνεται και ένα ίχνος κατεύθυνσης της διδασκαλίας που προηγήθηκε. Άλλωστε, κάθε ομαδική έκθεση πρέπει να είναι ένα μωσαϊκό με συνεκτικό πυρήνα.

Ο θεατής της έκθεσης (αυτής αλλά και κάθε έκθεσης) καλό είναι να λησμονεί το θέμα της. Και επειδή η έκθεση είναι ομαδική να την αντιμετωπίσει με τον τρόπο που κτίστηκε. Δηλαδή, σαν πολλές και (πολύ) μικρές ατομικές εκθέσεις, οι οποίες αφού του αποκαλύψουν τις σχηματικές προτάσεις που επιχειρεί να αρθρώσει ο κάθε φωτογράφος, του προκαλέσουν έναν δημιουργικό προβληματισμό, πέρα από ερωτήματα και απαντήσεις, ο οποίος θα τον οδηγήσει σε διαφορετική αντιμετώπιση του συνόλου της έκθεσης. Τότε θα δικαιωθεί και το σεμινάριο και η έκθεση.

Πλάτων Ριβέλλης


Συμμετέχουν οι Φωτογράφοι

Αβούρης Αναστάσιος Λερούνης Θεόδωρος
Αγγιστριώτη Νατάσα Λιακέας Κωνσταντίνος
Ανδριώτης Παναγιώτης Μάρα Ανθή
Αστρακιανάκη Κατερίνα Μαρίνου Διονυσία
Βόγγλη Μαρία Μαρκολέφας Παναγιώτης
Βουρλιώτης Νίκος Μαυρογόνατος Γιώργος
Γαλατσίδα Μυρτώ Μίχου Μαρία
Γεωργακάκου Τζένη Μπανούτα Μαρία
Γεωργακόπουλος Δημήτρης Μπέντας Νικόλαος
Γιαρμενίτης Σπύρος Μυριλάκου Αντιγόνη
Γκέντσου Βάλια Ντόνου Έντα
Γουζούαση Νίκη Παπαδάκης Στέργιος
Δουλγερίδης Αντώνιος Παπαδάκου Βάνια
Ζαβού Ηρώ Παπαδάτου Αθηνά
Ζαχαρίου-Ρακαντά Μαρία Πιλάτη Δέσποινα
Καββαδίας Γιώργος Πιστολά Λίζη
Καϊλογιάννου Κατερίνα Πλιακοστάμου Νινέττα
Καλομοίρη Αγάθη Πολιτόπουλος Μιχάλης
Καμίλη Έλενα Πολυτάρχου Σπύρος
Κανάτα Μαρία Ριβέλλης Πλάτων
Καραμαγκιώλη Νανά Σαντιξή Κλεάνθη
Καραμολέγκος Κώστας Σχίζα Ρούλα
Καρόκη Αθηνά Τζάφη Αγγελική
Κατραμάδου Μυρτώ Τσάκαλος Θάνος
Κουμπάνη Βασιλική Τσακίρη Αμαλία
Κούρκαφας Παύλος Τσακυρίδου Φανή
Κουρμπανά Χαρά Τσάμη Μαρία
Κοψαχείλης Χρήστος Τσέπας Γεράσιμος
Κωνσταντάκης Μάνος Τσιάλος Ιωάννης
Λαβαζού Δώρα Τσιούμας Τάσος
Λαζάρου Σπύρος Χαϊκάλης Δημήτριος
Λασηθιωτάκης Γιώργος Χαλάτση Ιωάννα
Λαχανά Ειρήνη Χασιώτη Μαρίνα
Λεμονής Ιωάννης  

Φωτογραφίες


Εγκαίνια (Δελφοί)


Εγκαίνια (Αθήνα)