fbpx

Ομαδική έκθεση φωτογραφίας «Οι Δελφοί πέρα από τα αρχαία»

Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2019 14:13

Φωτογράφος: Χατζοπούλου Καλλιόπη
Φωτογράφος: Χατζοπούλου Καλλιόπη

Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (ΕΠΚΔ)
Τόπος διεξαγωγής: Δελφοί (Αίθουσα Εκθέσεων του Συνεδριακού Κέντρου ΕΠΚΔ)
Εγκαίνια: Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019, 19.00
Συμμετοχή: 50 φωτογράφοι με 170 φωτογραφίες
Επιμέλεια: Πλάτων Ριβέλλης

Σημείωση:
Η έκθεση αποτελεί επιστέγασμα σεμιναρίου με τον ίδιο τίτλο που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Κύκλο και παρέδωσε ο Πλάτων Ριβέλλης σε συνολικά 85 φωτογράφους το τετραήμερο 7-10 Ιουνίου 2019 στους Δελφούς στην έδρα του ΕΠΚΔ.

Φωτογράφος Κουμπάνη ΒασιλικήΦωτογράφος: Κουμπάνη Βασιλική

Συμμετέχοντες φωτογράφοι

Αγγιστριώτη Νατάσα Λεμονής Ιωάννης
Αμοργιανού Μαρίτα Λερούνης Θεόδωρος
Βαλαώρας Παναγιώτης Μαρίνου Διονυσία
Βλάχου Όλγα Μαυρογόνατος Γιώργος
Βόγγλη Μαρία Μινωτάκης Ντίνος
Βουρλιώτης Νίκος Μίχου Μαρία
Γιαρμενίτης Σπύρος Μπανούτα Μαρία
Γκέντσου Βάλια Μπάρδη Μαρία
Γουζούαση Νίκη Μυριλάκου Αντιγόνη
Δουλγερίδης Αντώνιος Ντόνου Έντα
Ζάβου Ηρώ Ντόστογλου Κώστας
Ζαχαρίου Μαρία Παναγιώτη Ειρήνη
Ζήσης Γιάννης Παπαγεωργίου Δημήτρης
Καϊλογιάννου Κατερίνα Παπαδάκου Βάνια
Καλομοίρη Αγάθη Παπαδάτου Αθηνά
Κανάτα Μαρία Παπαχρήστου Γεωργία
Καραμαγκιώλη Νανά Παπουτσή Κατερίνα
Καραμολέγκος Κώστας Πλιακοστάμου Νινέττα
Κοριαλός Ιωάννης Πολυτάρχου Σπύρος
Κουμπάνη Βασιλική Ριβέλλης Πλάτων
Κούρκαφας Παύλος Τζάφη Αγγελική
Κουρμπανά Χαρά Τσάκαλος Θάνος
Κοψαχείλης Χρήστος Τσέπας Γεράσιμος
Λαζάρου Σπύρος Χαϊκάλης Δημήτριος
Λαχανά Ειρήνη Χασιώτη Μαρίνα
  Χατζοπούλου Καλλιόπη

Φωτογράφος Αμοργιανού ΜαρίταΦωτογράφος: Αμοργιανού Μαρίτα


Πρόλογος της έκθεσης από τον επιμελητή Πλάτωνα Ριβέλλη

«Οι Δελφοί πέρα από τα αρχαία»

Μια ομαδική έκθεση αποτέλεσμα δώδεκα ωρών συζήτησης
και πολλών ωρών φωτογράφισης

Οι φωτογραφικές συναντήσεις των Δελφών έκλεισαν ήδη τέσσερα χρόνια. Από τον Μάιο του 2016 το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Κύκλο διοργανώνει κάθε χρόνο ένα τετραήμερο σεμινάριο φωτογραφίας με εισηγητή τον υπογράφοντα που τυχαίνει να είναι και πρόεδρος του Κύκλου και επιμελητής της έκθεσης που διοργανώνεται και πάλι στους Δελφούς τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου.

Οι ερασιτέχνες φωτογράφοι (όπως εμείς) έχουμε ανάγκη από αφορμές και προφάσεις για να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε, παρόλο που πρόκειται για κάτι που μας ελκύει και μας δίνει χαρά. Ο λόγος είναι ότι οι φωτογραφίες γίνονται εύκολα αλλά πετυχαίνουν δύσκολα. Τραβιούνται χαρούμενα και απορρίπτονται στενάχωρα. Πρέπει επομένως να στηριχτούμε στη διαδικασία της δημιουργικής φωτογράφισης για να μετριάσουμε τη μέθη της φωτογράφισης και την απελπισία της απόρριψης. Σε αυτό βοηθάει πολύ το γεγονός κάθε (πάντα ιδιόρρυθμης) φωτογραφικής (όπως αυτής των Δελφών) συνάθροισης, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια καλλιτεχνική παρέα, για την οποία όμως πολλά πράγματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ενώ παραμένουν αδιάφορα για την πλειοψηφία των λοιπών ανθρώπων.

Κάθε συνάντηση μας στους Δελφούς συγκεντρώνει σημαντικό αριθμό φωτογράφων από πολλά μέρη της χώρας, οι οποίοι ανταλλάσσουν απόψεις, δείχνουν και κρίνουν φωτογραφίες τους και παράλληλα απολαμβάνουν τη φιλοξενία και την παρέα. Όλα αυτά όμως προϋποθέτουν και ένα καλλιτεχνικό πρόσχημα. Και αυτό είναι το θέμα και η έκθεση. Το θέμα λειτουργεί ως αφορμή και πρέπει να είναι αρκετά ανοιχτό για να επιτρέπει τον χειρισμό του από τόσο πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Και είναι μόνον η αρχή, η αφετηρία. Η κατάληξη είναι άγνωστη, πολλές φορές απέχει πολύ από το θέμα, ενίοτε παραπέμπει σε αυτό και στην ιδανική εκδοχή το υπερβαίνει, ενώ με κάποιο τρόπο πάντα το υπηρετεί. Η έκθεση είναι ένας επιμέρους στόχος. Για να σηματοδοτηθεί η κατάληξη της προσπάθειας. Μιας προσπάθειας που είναι πάντα μια άνω τελεία που αφήνει ανοιχτή τη συνέχεια.

Φωτογράφος Λαχανά ΕιρήνηΦωτογράφος: Λαχανά Ειρήνη

Το φετινό μας θέμα ήταν η ίδια η περιοχή που μας φιλοξενεί. Οι σημερινοί Δελφοί, το χωριό, τα σπιτάκια του, οι άνθρωποι του, τα λουλούδια του, η ζωή του που κινείται στη σκιά του βάρους των χρόνων και των μύθων. Η σκέψη αυτή ήταν μόνον η αρχική φευγαλέα αφορμή. Από τη στιγμή που σχεδιάστηκε το περίγραμμα του θέματος οι φωτογράφοι και ο δάσκαλος το ξεχάσαμε. Και με τον ίδιο τρόπο πρέπει να το υπερβούν οι θεατές της έκθεσης. Δεν αντικρύζουν την πρισματική εικόνα του συγκεκριμένου θέματος, αλλά το καλειδοσκόπιο που προκύπτει όταν η φτωχή, δισδιάστατη, μικρή και στιγμιαία απομόνωση ενός κλάσματος της αλήθειας περνάει μέσα από τη διαφορετική προσωπικότητα μερικών δεκάδων διαμεσολαβητών που επιχειρούν να την αποτυπώσουν μεταμορφώνοντας την.

Αυτό που προσωπικά απολαμβάνω σε κάθε παρόμοια ομαδική έκθεση φωτογραφίας είναι ότι βρίσκομαι αντιμέτωπος με τις απόπειρες ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που εκτίθενται με έργα τους, προφανώς άνισα και διαφορετικά μεταξύ τους, τα οποία όμως δείχνουν ένα -έστω ίχνος- δημιουργικής προσωπικότητας.

Χαρακτήρισα πιο πάνω όλους μας ως ερασιτέχνες φωτογράφους. Και επιθυμώ να το υπογραμμίσω, διότι σε όλη την υπόλοιπη ζωή μας ο επαγγελματισμός θεωρείται αρετή. Αυτός όμως έχει στόχους και αιτίες οι οποίες μας καλούν, μας προτρέπουν, μας επιβάλλουν να είμαστε συνεπείς. Εμείς όμως ως ερασιτέχνες φωτογράφοι λογοδοτούμε μόνο στον εαυτό μας. Οι αιτίες μας και ο στόχος μας βρίσκονται στην ανάγκη μας να εκφράσουμε πειστικά τα ίχνη πνευματικότητας που ο καθένας μας κρύβει κάτω από την κοινωνική του συμπεριφορά. Δεν γνωρίζω καλά όλους όσους έχουν συμμετάσχει στα σεμινάρια και στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Μετά από την επιλογή και έκθεση των φωτογραφιών τους νομίζω ότι τους γνωρίζω περισσότερο.

Πλάτων Ριβέλλης

Φωτογράφος Πολυτάρχου ΣπύροςΦωτογράφος: Πολυτάρχου ΣπύροςΦωτογραφίες


Εγκαίνια