fbpx

Εντατικά σεμινάρια φωτογραφίας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου

Εντατικά σεμινάρια φωτογραφίας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου

Περί τα μέσα τής δεκαετίας τού 1980 το Υπουργείο Πολιτισμού απευθύνθηκε σε μένα ώστε να διοργανώσω ανά την Ελλάδα μερικά πρότυπα τμήματα φωτογραφίας στις κατά τόπους Νομαρχίες και να εκπαιδεύσω τους επιμορφωτές που θα δίδασκαν σε αυτά. Έτσι, στη διάρκεια της πενταετίας 1985-1990 περιηγήθηκα σε πολλές περιοχές τής χώρας παραδίδοντας τριήμερα εντατικά σεμινάρια, τα οποία εκτός από τους επιμορφωτές παρακολουθούσαν και αρκετοί φιλότεχνοι πολίτες. Στη συνέχεια, αρκετοί φίλοι τής φωτογραφίας με κάλεσαν στις πόλεις τους για να τους μιλήσω για την τέχνη τής φωτογραφίας και τις απόψεις μου σχετικά με αυτήν. Έτυχε έτσι να επισκεφτώ και να διδάξω σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Ορεστιάδα, η Φλώρινα, η Αλεξανδρούπολη, τα Γρεβενά, η Λαμία, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, ο Άγιος Νικόλαος, η Καλαμάτα, η Πάτρα, η Ναύπακτος, η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Μυτιλήνη, η Σκόπελος, το Ναύπλιο, το Μέτσοβο, η Καρδίτσα, η Λευκωσία και αλλού.

Η εμπειρία αυτή ήταν συναρπαστική και για μένα, αλλά καθώς φαίνεται και για τους μαθητές μου, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις συνέστησαν φωτογραφικές ομάδες (λέσχες, σωματεία κλπ) στο πρότυπο τού δικού μας αθηναϊκού «Φωτογραφικού Κύκλου», ενώ αρκετοί προσπάθησαν να με ξανακαλέσουν για σεμινάρια στον τόπο τους. Αυτό το τελευταίο δεν στάθηκε ιδιαίτερα εύκολο γιατί, δεδομένου ότι το Υπουργείο πλέον δεν διέθετε τα απαραίτητα κονδύλια ούτε έδειχνε τη δέουσα προθυμία, έπρεπε οι λίγοι κατά περιοχές ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν πλήρως τα σχετικά έξοδα. Μερικά από τα σεμινάρια αυτά πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια ιδιωτικών χορηγιών, κυρίως όταν συνδυάζονταν με μια παράλληλη έκθεση φωτογραφίας, που μπορούσε να αφορά ευρύτερο τμήμα της τοπικής κοινωνίας.

Δυστυχώς τα τελευταία δεκαπέντε ή είκοσι χρόνια δεν είχα τη χαρά να μεταβώ στην ελληνική επαρχία για τέτοια μαθήματα. Από το 2012, όμως, η συνεργασία μου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα τού Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) αποτέλεσε το κίνητρο για μια νέα εξόρμησή μου στις ελληνικές πόλεις, είτε με την υποστήριξη τού ΠΙΟΠ είτε με προσωπική συμμετοχή των συμμετεχόντων. Τις περισσότερες μάλιστα φορές οι εξορμήσεις αυτές συνδυάστηκαν και με φωτογραφικές εκθέσεις. Ελπίζω ότι η έξοδός μου αυτή θα έχει διάρκεια γιατί ο δυναμισμός και η δίψα που συναντώ στη διάρκεια αυτών των εντατικών διήμερων ή τριήμερων συναντήσεων με γεμίζουν ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Το 2013 ξεκίνησε (και συνεχίζει) ένας νέος κύκλος εντατικών σεμιναρίων φωτογραφίας που παραδίδω σε διάφορες πόλεις τής Ελλάδας, τα οποία παρακολουθούν έναντι μικρού αντιτίμου όσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη τής φωτογραφίας, Τα σεμινάρια αυτά διοργανώνονται συνήθως σε συνεργασία με μια τοπική ομάδα φωτογραφίας και συχνά συνοδεύονται από μια έκθεση φωτογραφίας.

Εδώ και αρκετά χρόνια διδάσκω ένα περίπου ίδιο σεμινάριο βάσης το οποίο έχει τον τίτλο "Εισαγωγή στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία". Σιγά-σιγά όμως αντιλήφθηκα ότι το κοινό πλέον, τουλάχιστον αυτό που παρακολουθεί εμένα και που στην πλειοψηφία του κάτι έχει ήδη μάθει γύρω από τη φωτογραφία, επιθυμεί μεγαλύτερη έμφαση στις φωτογραφικές επιλογές και στα κριτήρια, με λίγα λόγια στο τι κάνει μια φωτογραφία να ξεχωρίζει από μία άλλη. Και σε αυτήν την κατεύθυνση προσπαθώ να δίνω το βάρος στα νέα αυτά σεμινάρια.

Οι τίτλοι αυτών των νέων σεμιναρίων είναι "Κριτήρια και Επιλογές στην Καλλιτεχνική Φωτογραφία" (2013), "Γιατί φωτογραφίζουμε;" (2014) και «Φωτογραφία ή τα χαραγμένα ίχνη μιας άυλης κληρονομιάς» (2015). Το περιεχόμενό τους αφορά κυρίως το τι, το πώς και το γιατί όταν φωτογραφίζουμε, όταν απορρίπτουμε και όταν επεξεργαζόμαστε τις φωτογραφίες μας, καθώς και σε τι βαθμό οι προθέσεις μας καθορίζουν το αποτέλεσμα. Οι προβολές και οι συζητήσεις θα είναι και πάλι τα εργαλεία ανάλυσης τού περιεχομένου. Η διάρκεια τού σεμιναρίου είναι διήμερη με δέκα ή δώδεκα ώρες διδασκαλίας.