fbpx

Δεκαήμερο Φωτογράφισης και Κριτικής στη Σύρο

Δεκαήμερο Φωτογράφισης και Κριτικής στη Σύρο

Δεκαήμερο Φωτογράφισης και Κριτικής με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Φωτογραφικός Κύκλος,
Σύρος

Περίοδος: 5 - 14 Ιουλίου 2019


Περιεχόμενο

 1. Καθημερινές λήψεις φωτογραφιών και κριτική αυτών των λήψεων την επομένη ημέρα. Παράλληλα, προβολές μικρών βίντεο και συζήτηση για θέματα φωτογραφίας και άλλων τεχνών.
 2. Βραδινές προβολές κινηματογραφικών ταινιών.

Πρόγραμμα

 1. Ημερομηνίες: Άφιξη 4 Ιουλίου 2019. Συναντήσεις από 5 έως και 14 Ιουλίου 2019. Αναχώρηση 15 Ιουλίου 2019.
 2. Ωράριο: Δέκα τετράωρες συναντήσεις κριτικής (από 5 έως και 14 Ιουλίου, κάθε πρωί 10.30-14.30) και έξι προβολές ταινιών με εισήγηση και ανάλυση (τις τρεις πρώτες και τις τρεις τελευταίες μέρες του σεμιναρίου, το βράδυ 19.00- 22.00).

Τόπος διεξαγωγής

Στην έδρα του Φωτογραφικού Κύκλου Σύρου

Παρατηρήσεις

 1. Οι συμμετέχοντες διαμένουν σε καταλύματα της επιλογής τους.
 2. Τα βράδια των κινηματογραφικών προβολών θα ακολουθεί (προαιρετικά) δείπνο-πάρτι, το οποίο θα διοργανώνεται και θα καλύπτεται οικονομικά από τους συμμετέχοντες.
 3. Οι φίλοι και συγγενείς που συνοδεύουν τους συμμετέχοντες μπορεί να παρακολουθούν δωρεάν τις βραδινές προβολές. Στις πρωινές συναντήσεις όμως επιτρέπεται να είναι παρόντες μόνον όσοι συμμετέχουν στο σεμινάριο.
 4. Όσοι έχουν παρακολουθήσει το ίδιο σεμινάριο στο παρελθόν επιτρέπεται να συμμετάσχουν για μεμονωμένες μέρες, με την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν και να δεσμεύονται εκ των προτέρων για τις μέρες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Ως συμμετοχή θεωρείται η παρουσία στις πρωινές συναντήσεις.

Κόστος

 1. Όσοι παρακολουθούν για πρώτη φορά σεμινάριο με τον Πλάτωνα Ριβέλλη: €600
 2. Όσοι έχουν παρακολουθήσει οποιοδήποτε σεμινάριο με τον Πλάτωνα Ριβέλλη: €520
 3. Όσοι έχουν παρακολουθήσει το ίδιο σεμινάριο στο παρελθόν:
  Για το σύνολο των ημερών: €370
  Για μεμονωμένες μέρες: €45
 4. Στις ανωτέρω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 24%

Πληροφορίες - Εγγραφές

 • 6945-437577
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όπως γνωρίζουν όσοι το έχουν παρακολουθήσει, το σεμινάριο αυτό είναι το πιο χρήσιμο και συνάμα το πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον από όσα κάνω κάθε χρόνο. Το ξεκίνησα από το 1987 πεπεισμένος από τότε για τη χρησιμότητά του και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της αρχικής του σύλληψης. Από το 1987 μέχρι το 1998 έγινε κάθε χρόνο στο ξενοδοχείο Philoxenia της Πάρου, το 1999 και το 2000 στο ξενοδοχείο Dolphin Bay στη Σύρο και από το 2001 μέχρι σήμερα στη μόνιμη πλέον κατοικία μου στη Σύρο (και έδρα του Φωτογραφικού Κύκλου Σύρου).

Οι βασικοί λόγοι που κάνουν ιδιαίτερα σημαντικό το συγκεκριμένο σεμινάριο είναι οι εξής:

 1. Στη φωτογραφία είναι αδύνατον -και σίγουρα εσφαλμένο- να αποκόψει κανείς τη φωτογραφική πράξη από την καλλιτεχνική θεωρία και σκέψη. Είναι όμως επίσης σαφές ότι όποιος παρακολουθεί το «Εισαγωγικό Σεμινάριο», που εδώ και -σχεδόν- σαράντα χρόνια παραδίδω, σταματάει προς στιγμή να φωτογραφίζει τρομοκρατημένος από την απόσταση που χωρίζει τη φωτογραφία όπως αυτός την αντιλαμβανόταν μέχρι τότε από εκείνη που του αποκαλύπτουν οι νέες γνώσεις του σεμιναρίου. Απαιτείται επομένως μια βύθιση στη φωτογραφική πράξη ώστε να αποκαλυφθεί η αξία και η σημασία εφαρμογής των διδαχθέντων.
 2. Η φωτογραφική πράξη δεν έχει φυσικά μόνο αγωνία και απορίες, αλλά συνοδεύεται από τη χαρά της ίδιας της καλλιτεχνικής διαδικασίας, από τη χαρά της ανταλλαγής με άλλους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και από τη γενικότερη χαρά της ενασχόλησης με τις τέχνες.
 3. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν την επαγγελματική και οικονομική πολυτέλεια να κάνουν χωριστές διακοπές, φωτογραφικές και άλλες. Γι’ αυτό και αυτή η φωτογραφική άσκηση πρέπει να γίνεται σε χώρο και σε εποχή που προσιδιάζουν σε διακοπές. Και, ενδεχομένως, παρέα με τα προσφιλή μας πρόσωπα.
 4. Ο συγχρωτισμός παλαιών και νέων φωτογράφων-μελών του Κύκλου στη διάρκεια δουλειάς και διασκέδασης επί δέκα μέρες συμβάλλει στην καλύτερη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ τους. Αλλά και η δική μου γνωριμία με τους μαθητές μου συμπληρώνεται και βελτιώνεται στη διάρκεια της παρέας μας έξω από τις αίθουσες των παραδόσεων.

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, σχεδιάστηκε αυτό το σεμινάριο, ως αναπόσπαστη συνέχεια του «Εισαγωγικού» (ή «Βασικού», όπως λεγόταν άλλοτε). Το σεμινάριο αυτό αρχικά είχε το όνομα του «Προχωρημένου» για να δηλώσει τη συνέχεια με το προηγούμενο, αλλά προτιμήθηκε στην πορεία το όνομα «Φωτογράφισης και Κριτικής», που είναι και η ακριβής περιγραφή του. Η μετοίκησή μου στη Σύρο διευκόλυνε και βελτίωσε τις συνθήκες διεξαγωγής του, αφού το σεμινάριο διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο ειδικό χώρο στο σπίτι μου, ενώ συνέβαλε και στη μείωση του κόστους σε σύγκριση με την εποχή που γινόταν στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Πάρου.

Η διάρκεια του σεμιναρίου υπέστη μέσα στα χρόνια μερικές διακυμάνσεις. Η μια βδομάδα ήταν πολύ σύντομος χρόνος για να ζήσει κανείς τις αναπόφευκτες και αναγκαίες μεταπτώσεις. Η δεκαπενθήμερη διάρκεια που υιοθετήθηκε στη συνέχεια ήταν πολύ μακρύς χρόνος για να μπορέσει κανείς να απουσιάζει από την κανονική ζωή του. Έτσι καταλήξαμε (προς το παρόν, τουλάχιστον) στις δέκα μέρες (στις οποίες πρέπει να προστεθούν οι μέρες άφιξης και αναχώρησης).

Στο σεμινάριο αυτό συμμετέχουν κυρίως φωτογράφοι που έχουν παρακολουθήσει ένα από τα «Εισαγωγικά Σεμινάρια» (μικρής ή μεγάλης διάρκειας), έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα σχόλια της κριτικής. Πάντοτε όμως έρχονται και ξανάρχονται και παλαιοί μαθητές που το έχουν ήδη παρακολουθήσει μία ή περισσότερες φορές, διότι έτσι αναβαπτίζονται στη διαδικασία και ξεπερνούν περιόδους φωτογραφικής αγκύλωσης. Εδώ όμως και μερικά χρόνια δέχομαι και φωτογράφους που με ακούν για πρώτη φορά, διότι ενδεχομένως δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το μακρύ σεμινάριο της Αθήνας, κυρίως διότι κατοικούν σε άλλες πόλεις. Δεν είναι παράξενο πάντως ότι τις περισσότερες φορές οι νέοι αυτοί μαθητές νιώθουν την ανάγκη να παρακολουθήσουν εν συνεχεία και το «Εισαγωγικό». Απευθυνόμενος ειδικά στους εκάστοτε μαθητές μου του Εισαγωγικού του χειμώνα τονίζω ότι είναι πολύ καλύτερα να το παρακολουθήσουν την ίδια χρονιά ως συνέχεια του «Εισαγωγικού», από του να αναβάλουν την παρακολούθηση για τον επόμενο χρόνο.

Η διδακτική διαδικασία συνίσταται σε καθημερινή φωτογράφιση, σε καθημερινή κριτική και σε καθημερινή επαφή με άλλες μορφές τέχνης. Η ψυχαγωγική διαδικασία περιλαμβάνει φαγοπότια, μπάνια, μπαρ και πάρτι στο σπίτι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίοδο θερινών διακοπών.

Το πρόγραμμα του δεκαημέρου έχει συνήθως ως εξής:

 1. Τη μέρα της άφιξης στο νησί συνάντηση γνωριμίας το απόγευμα στο σπίτι και μετά (προαιρετικό) φαγητό σε ταβέρνα.
 2. Τις επόμενες μέρες πρωινή άφιξη στο σπίτι όχι νωρίτερα από τις 09.30. Κατά τις 10.30 (μετά από τους καφέδες) προβολές φωτογραφιών ή βίντεο με σχόλια και συζητήσεις μέχρι τις 14.30.
 3. Τα τρία πρώτα και τα τρία τελευταία βράδια του δεκαήμερου των μαθημάτων άφιξη στο σπίτι όχι νωρίτερα από τις 19.30 για προβολή ταινίας κατά τις 20.00 και στη συνέχεια δείπνο-πάρτι στο σπίτι. Το κόστος του δείπνου θα καλύπτεται από τους εκάστοτε συμμετέχοντες σε αυτό (μαθητές και συνοδούς). Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνοδεύονται από φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι θα μπορούν να παίρνουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες, αλλά όχι στις πρωινές συναντήσεις της κριτικής.

Ως προς το πρακτικό μέρος της φωτογράφισης και κριτικής ισχύουν τα ακόλουθα:

 1. Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν περισσότερο από μία με μιάμιση ώρα ημερησίως για τη φωτογράφιση, μόνο που αυτή η φωτογράφιση θα πρέπει να γίνεται απολύτως κατά μόνας και με περισσή συγκέντρωση και σοβαρότητα. Τότε και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και η διασκέδαση πιο ανέμελη.
 2. Η φωτογράφιση γίνεται υποχρεωτικά με ψηφιακές μηχανές.
 3. Οι συμμετέχοντες παραδίδουν κάθε πρωί τις φωτογραφίες τους (σε στικάκι, ή σε σκληρό δίσκο) αφαιρώντας (αν θέλουν) μόνον τις εμφανώς άχρηστες ή αποτυχημένες.
 4. Είναι καλό να βάζουν στον εαυτό τους έναν στόχο κάθε μέρα (θέμα, τρόπο φωτογράφισης κλπ.) και να μη περπατούν άσκοπα.

Για κατάλυμα μπορεί κανείς να επιλέξει οποιοδήποτε θέλει μέσα στο νησί. Η ποικιλία είδους και τιμών είναι μεγάλη. Άλλωστε οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Εγώ προτείνω (απλώς διότι τα γνωρίζω) τα εξής:

 • Σε απόσταση ολίγων μέτρων από το σπίτι (και έδρα των σεμιναρίων), βρίσκεται η μονοκατοικία των φίλων-γειτόνων Ιωάννας Ζωίδου και Γιώργου Παπαδήμου, το οποίο ενοικιάζεται και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα. Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 22810-79260, 22810-81823 www.airbnb.gr/rooms/18128437
 • Στο Αχλάδι (περίπου 3,5 χλμ. από το σπίτι) η Locanda. Παλιό ησυχαστήριο μοναχών. Επίσημο site: www.locandasyros.gr. Επικοινωνία: 22810-62225, 6938-242488, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Επίσης στο Αχλάδι το ξενοδοχείο Emily. Επίσημο site: www.hotelemily.gr. Επικοινωνία: 22810-61400, 6932-393241, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Στον Όρμο Βάρης (περίπου 3 χλμ. από το σπίτι) το πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο, υπό νέο διεύθυνση Ατλαντίς. Επίσημο site: www.syrosatlantis.com. Επικοινωνία: 6985-935423, 6996-333060, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Επίσης στον Όρμο Βάρης το ανακαινισμένο Γιωσηφάκι. Επίσημο site: www.giosifaki.gr. Επικοινωνία: 22810-61406, 6936-556875, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Στην Αζόλιμνο (περίπου 2 χλμ. από το σπίτι), το Κοχύλι. Επίσημο site: www.cochili-syros.gr. Επικοινωνία: 22810-61001 και 6934-307340.
 • Επίσης στην Αζόλιμνο η Ανεμελιά. Επίσημο site: www.anemeliasyros.gr. Επικοινωνία: 6938-225058, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Στην Ερμούπολη (περίπου 5 χλμ. από το σπίτι) το ξενοδοχείο Όμηρος. Επίσημο site: www.hotel-omiros.gr. Επικοινωνία: 6932-206061 και 22810-84910/88756.
 • Επίσης στην Ερμούπολη το ξενοδοχείο Ξενών Απόλλωνος. Επίσημο site: www.xenonapollonos.gr. Επικοινωνία: 6932-566562 και 22810-82416.
 • Επίσης στην Ερμούπολη το κλασικό ξενοδοχείο Ερμής. Επίσημο site: www.hermes-syros.com. Επικοινωνία: 22810-83011, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Στον Γαλησσά (περίπου 8 χλμ. από το σπίτι) το ξενοδοχείο Dolphin Bay. Επίσημο site: www.dolphin-bay.gr. Επικοινωνία: 22810-42843, 210-3211134, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Επίσης στον Γαλησσά το camping Δυο καρδιές. Επίσημο site: www.e-camping.gr. Επικοινωνία: 22810-42052

Όταν αποφασίσετε να συμμετάσχετε παρακαλώ να μου το γνωστοποιήσετε με ένα mail προσδιορίζοντας αν είναι δυνατόν το ξενοδοχείο όπου θα μείνετε και την ημέρα και ώρα άφιξής σας.

Όσοι δεν μπορούν να έρθουν για λιγότερες μέρες καλό είναι να έρθουν, αν μπορούν, στην αρχή και να φύγουν νωρίτερα, αντί για το αντίθετο. Να γνωρίζουν επίσης, ότι ακόμα και αν έρθουν λιγότερες μέρες θα οφείλουν το συνολικό ποσό των διδάκτρων, εκτός και αν έχουν ήδη παρακολουθήσει ένα σεμινάριο Σύρου, οπόταν μπορούν να παρακολουθήσουν και μεμονωμένες συναντήσεις.

Είναι σκόπιμο να έχει ο καθένας (μόνος του ή σε συνεννόηση με άλλους) ένα μεταφορικό μέσον. Αν είναι αδύνατον, θα φροντίσω να τον εξυπηρετούν οι άλλοι, μια και πολλοί μένουν στα ίδια ξενοδοχεία.