fbpx

Φωτογράφιση και Κριτική στη Σύρο

Φωτογράφιση και Κριτική στη Σύρο

Φωτογράφιση και Κριτική στη Σύρο
με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

3-19 Ιουλίου 2020

Περιεχόμενο

 1. Καθημερινές λήψεις φωτογραφιών και κριτική αυτών των λήψεων την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, προβολές μικρών βίντεο και συζήτηση για θέματα φωτογραφίας και άλλων τεχνών.
 2. Βραδινές προβολές κινηματογραφικών ταινιών.

Πρόγραμμα

 1. Ημερομηνίες: Άφιξη Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020. Συναντήσεις από 4 έως και 18 Ιουλίου 2019. Αναχώρηση Κυριακή 19 Ιουλίου 2020.
 2. Ωράριο: Δεκαπέντε τετράωρες συναντήσεις κριτικής (από 3 έως και 18 Ιουλίου, κάθε πρωί 10.30-14.30) και οκτώ προβολές ταινιών (ανά διήμερο) με εισήγηση και ανάλυση, το βράδυ 19.00- 22.00.

Τόπος διεξαγωγής

Στην έδρα του Φωτογραφικού Κύκλου Σύρου

Παρατηρήσεις

 1. Οι συμμετέχοντες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή το λιγότερο για δέκα μέρες, οφείλουν όμως να δηλώνουν και να δεσμεύονται εκ των προτέρων για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Ως συμμετοχή θεωρείται η παρουσία στις πρωινές συναντήσεις κριτικής.
 2. Οι συμμετέχοντες διαμένουν σε καταλύματα της επιλογής τους.
 3. Οι φίλοι και συγγενείς που συνοδεύουν τους συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν τις βραδινές προβολές. Στις πρωινές συναντήσεις όμως επιτρέπεται να είναι παρόντες μόνον όσοι συμμετέχουν στο σεμινάριο.

Κόστος

 1. Το κόστος του δεκαήμερου σεμιναρίου είναι €500 για όποιον παρακολουθεί για πρώτη φορά σεμινάριο του Πλάτωνα Ριβέλλη, €450 για όποιον έχει ήδη παρακολουθήσει ένα οποιοδήποτε σεμινάριο με τον Πλάτωνα Ριβέλλη και €350 για όποιον έχει παρακολουθήσει το ίδιο σεμινάριο κατά το παρελθόν.
 2. Όποιος θέλει να παρακολουθήσει επιπλέον μέρες (δηλαδή συνολικά από έντεκα έως και δεκαπέντε μέρες) θα οφείλει για κάθε επιπλέον μέρα €25.
 3. Στις ανωτέρω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 24%.

Πληροφορίες - Εγγραφές

 • 6945-437577
 • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Πληροφορίες για το Σεμινάριο Φωτογράφισης και Κριτικής στη Σύρο

Όπως γνωρίζουν όσοι το έχουν παρακολουθήσει, το σεμινάριο αυτό είναι το πιο χρήσιμο και συνάμα το πιο ευχάριστο και ενδιαφέρον από όσα κάνω κάθε χρόνο. Το ξεκίνησα από το 1987 πεπεισμένος από τότε για τη χρησιμότητά του και έκτοτε έχει υποστεί αρκετές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της αρχικής του σύλληψης.

Τρεις ήταν οι σκέψεις που οδήγησαν στη σχεδίασή του:

 1. Στη φωτογραφία είναι αδύνατον -και σίγουρα εσφαλμένο- να αποκόψει κανείς τη φωτογραφική πράξη από την καλλιτεχνική θεωρία και σκέψη. Είναι όμως επίσης σαφές ότι όποιος παρακολουθεί το «Εισαγωγικό Σεμινάριο», που εδώ και σχεδόν σαράντα χρόνια παραδίδω, σταματάει προς στιγμή να φωτογραφίζει τρομοκρατημένος από την απόσταση που χωρίζει τη φωτογραφία όπως αυτός την αντιλαμβανόταν μέχρι τότε από εκείνη που του αποκαλύπτουν οι νέες γνώσεις του σεμιναρίου. Απαιτείται επομένως μια βύθιση στη φωτογραφική πράξη ώστε να αποκαλυφθεί η αξία και η σημασία εφαρμογής των διδαχθέντων.
 2. Η φωτογραφική πράξη δεν έχει φυσικά μόνο αγωνία και απορίες, αλλά συνοδεύεται από τη χαρά της ίδιας της καλλιτεχνικής διαδικασίας, από τη χαρά της ανταλλαγής με άλλους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και από τη γενικότερη χαρά της ενασχόλησης με τις τέχνες.
 3. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν την επαγγελματική και οικονομική πολυτέλεια να κάνουν χωριστές διακοπές, φωτογραφικές και άλλες. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη φωτογραφική άσκηση πρέπει να γίνεται σε χώρο και σε εποχή που προσιδιάζουν σε διακοπές. Και, ενδεχομένως, παρέα με τα προσφιλή μας πρόσωπα.

Έτσι σχεδιάστηκε ένα σεμινάριο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια του «Εισαγωγικού» ή «Βασικού», όπως λεγόταν άλλοτε, και το οποίο αρχικά είχε το όνομα του «Προχωρημένου» αλλά στη συνέχεια πήρε το όνομα «Φωτογράφισης και Κριτικής», που είναι και η ακριβής περιγραφή του. Η μετοίκησή μου στη Σύρο διευκόλυνε και βελτίωσε τις συνθήκες διεξαγωγής του, αφού το σεμινάριο διεξάγεται σε ειδικά διαμορφωμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο ειδικό χώρο στο σπίτι μου, ενώ συνέβαλε και στη μείωση του κόστους σε σύγκριση με την εποχή που γινόταν σε παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Πάρου.

Η διάρκεια του σεμιναρίου υπέστη μέσα στα χρόνια μερικές διακυμάνσεις. Η μια βδομάδα ήταν πολύ σύντομος χρόνος για να ζήσει κανείς τις αναπόφευκτες και αναγκαίες μεταπτώσεις. Αλλά και η δεκαπενθήμερη διάρκεια που υιοθετήθηκε στη συνέχεια ήταν πολύ μακρύς χρόνος για να μπορέσει κανείς να απουσιάζει από την κανονική ζωή του. Έτσι καταλήξαμε στον συμβιβασμό να υπάρχει μια συνολική διάρκεια δεκαπενθημέρου για όποιον το αντέχει και ένας ελάχιστος χρόνος δέκα ημερών για τους υπόλοιπους, αρκεί να δηλώνουν εκ των προτέρων ποιες μέρες θα προτιμήσουν..

Στο σεμινάριο αυτό συμμετέχουν κυρίως φωτογράφοι που έχουν παρακολουθήσει ένα από τα «Εισαγωγικά Σεμινάρια» (μικρής ή μεγάλης διάρκειας), έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα σχόλια της κριτικής. Πάντοτε όμως έρχονται και ξανάρχονται και παλαιοί μαθητές που το έχουν ήδη παρακολουθήσει μία ή περισσότερες φορές, διότι έτσι αναβαπτίζονται στη διαδικασία και ενδεχομένως ξεπερνούν περιόδους φωτογραφικής αγκύλωσης. Ο συγχρωτισμός αυτός παλαιών και νέων του «Φωτογραφικού Κύκλου» έχει ωφελήσει τα μέγιστα τη ζωή του σωματείου όλα αυτά τα χρόνια. Εδώ όμως και μερικά χρόνια δέχομαι και φωτογράφους που με ακούν για πρώτη φορά, διότι συχνά δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το χρονοβόρο σεμινάριο της Αθήνας, κυρίως διότι κατοικούν σε άλλες πόλεις. Δεν είναι παράξενο πάντως ότι τις περισσότερες φορές οι νέοι αυτοί μαθητές νιώθουν την ανάγκη να παρακολουθήσουν εν συνεχεία και το «Εισαγωγικό».

Η διδακτική διαδικασία συνίσταται σε καθημερινή φωτογράφιση, σε καθημερινή κριτική και σε καθημερινή επαφή με άλλες μορφές τέχνης. Η ψυχαγωγική διαδικασία περιλαμβάνει φαγοπότια, μπάνια, μπαρ και πάρτι στο σπίτι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίοδο θερινών διακοπών.

Το πρόγραμμα έχει συνήθως ως εξής: Άφιξη στις 09.30 και, μετά από τους αναγκαίους καφέδες, κριτική μέχρι τις 14.30. Το απόγευμα άφιξη στις 19.00 για προβολή ταινίας και στη συνέχεια δείπνο. Όπως και όποτε μας βολεύει. Με τη λέξη ταινία εννοούνται τόσο αξιόλογες και «δύσκολες» ταινίες κινηματογράφου, όσο και αποσπάσματα βίντεο που αναφέρονται σε χορό, ζωγραφική, μουσική και γενικά τις τέχνες.

Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνοδεύονται από φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις, εκτός από τις πρωινές συναντήσεις της κριτικής. Πέραν του οφέλους των πολλών ωρών διδασκαλίας η συμμετοχή σας θα είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία αφενός για διακοπές (παρέα ενδεχομένως και με την οικογένεια σας και φίλους σας) και αφετέρου για μια καλύτερη γνωριμία μεταξύ μας, δηλαδή μαζί μου και με άλλα μέλη του «Φωτογραφικού Κύκλου».

Ως προς το πρακτικό μέρος της φωτογράφισης και κριτικής ισχύουν τα ακόλουθα:

 1. Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν περισσότερο από μία με μιάμιση ώρα ημερησίως για τη φωτογράφιση, μόνο που αυτή η φωτογράφιση θα πρέπει να γίνεται απολύτως κατά μόνας και με περισσή συγκέντρωση και σοβαρότητα. Τότε και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και η διασκέδαση πιο ανέμελη.
 2. Η φωτογράφιση γίνεται υποχρεωτικά με ψηφιακές μηχανές.
 3. Οι συμμετέχοντες παραδίδουν κάθε πρωί τις φωτογραφίες τους (σε στικάκι, ή σε σκληρό δίσκο) αφαιρώντας (αν θέλουν) μόνον τις εμφανώς άχρηστες ή αποτυχημένες.
 4. Είναι καλό να βάζουν στον εαυτό τους έναν στόχο κάθε μέρα (θέμα, τρόπο φωτογράφισης κλπ.) και να μη περπατούν άσκοπα.

Για κατάλυμα μπορεί κανείς να επιλέξει οποιοδήποτε θέλει μέσα στο νησί. Η ποικιλία είδους και τιμών είναι μεγάλη. Άλλωστε οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Εγώ προτείνω (απλώς διότι τα γνωρίζω) τα εξής:

 • Σε απόσταση ολίγων μέτρων από το σπίτι (και έδρα των σεμιναρίων), βρίσκεται η μονοκατοικία των γειτόνων μας Ιωάννας Ζωίδου και Γιώργου Παπαδήμου, το οποίο ενοικιάζεται και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τέσσερα άτομα (ένα δίκλινο και δύο μονόκλινα). Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 22810-79260, 22810-81823 www.airbnb.gr/rooms/18128437?location=Syros&guests=1&adults=1
 • Στο Αχλάδι (περίπου 3,5 χλμ. από το σπίτι) η Locanda. Παλιό ησυχαστήριο μοναχών. Επίσημο site: www.locandasyros.gr. Επικοινωνία: 22810-62225, 6938-242488, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Επίσης στο Αχλάδι το ξενοδοχείο Emily. Επίσημο site: www.hotelemily.gr. Επικοινωνία: 22810-61400, 6932-393241, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 • Στον Όρμο Βάρης (περίπου 3 χλμ. από το σπίτι) το πλήρως ανακαινισμένο και αναβαθμισμένο, υπό νέο διεύθυνση Ατλαντίς. Επίσημο site: www.syrosatlantis.com. Επικοινωνία: 6985-935423, 6996-333060, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Επίσης στον Όρμο Βάρης το ανακαινισμένο Γιωσηφάκι. Επίσημο site: www.giosifaki.gr. Επικοινωνία: 22810-61406, 6936-556875, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Στην Αζόλιμνο (περίπου 2 χλμ. από το σπίτι), το Κοχύλι. Επίσημο site: www.cochili-syros.gr. Επικοινωνία: 22810-61001 και 6934-307340.
 • Επίσης στην Αζόλιμνο η Ανεμελιά. Επίσημο site: www.anemeliasyros.gr. Επικοινωνία: 6938-225058, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Στην Ερμούπολη (περίπου 5 χλμ. από το σπίτι) το ξενοδοχείο Όμηρος. Επίσημο site: www.hotel-omiros.gr. Επικοινωνία: 6932-206061 και 22810-84910/88756.
 • Επίσης στην Ερμούπολη το ξενοδοχείο Ξενών Απόλλωνος. Επίσημο site: www.xenonapollonos.gr. Επικοινωνία: 6932-566562 και 22810-82416.
 • Επίσης στην Ερμούπολη το κλασικό ξενοδοχείο Ερμής. Επίσημο site: www.hermes-syros.com. Επικοινωνία: 22810-83011, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 • Στον Γαλησσά (περίπου 8 χλμ. από το σπίτι) το ξενοδοχείο Dolphin Bay. Επίσημο site: www.dolphin-bay.gr. Επικοινωνία: 22810-42843, 210-3211134, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όταν αποφασίσετε να συμμετάσχετε παρακαλώ να μου το γνωστοποιήσετε με ένα mail προσδιορίζοντας αν είναι δυνατόν το ξενοδοχείο όπου θα μείνετε και την ημέρα και ώρα άφιξής σας.

Είναι σκόπιμο να έχει ο καθένας (μόνος του ή σε συνεννόηση με άλλους) ένα μεταφορικό μέσον. Αν είναι αδύνατον, θα φροντίσω να τον εξυπηρετούν οι άλλοι, μια και πολλοί μένουν στα ίδια ξενοδοχεία.

Πλάτων Ριβέλλης