fbpx

Δεκαήμερο Φωτογράφισης και Κριτικής στη Σύρο

Δεκαήμερο Φωτογράφισης και Κριτικής στη Σύρο

Δεκαήμερο Φωτογράφισης και Κριτικής
με τον Πλάτωνα Ριβέλλη

5-14 Ιουλίου 2019

Σύρος

Περιεχόμενο

 1. Καθημερινές λήψεις φωτογραφιών και κριτική αυτών των λήψεων την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, προβολές μικρών βίντεο και συζήτηση για θέματα φωτογραφίας και άλλων τεχνών.
 2. Βραδινές προβολές κινηματογραφικών ταινιών.

Πρόγραμμα

 1. Ημερομηνίες: Άφιξη 4 Ιουλίου 2019. Συναντήσεις από 5 έως και 14 Ιουλίου 2019. Αναχώρηση 15 Ιουλίου 2019
 2. Ωράριο: Δέκα τετράωρες συναντήσεις κριτικής (από 5 έως και 14 Ιουλίου, κάθε πρωί 10.30-14.30) και έξι προβολές ταινιών με εισήγηση και ανάλυση (τις τρεις πρώτες και τις τρεις τελευταίες μέρες του σεμιναρίου, το βράδυ 19.00- 22.00).

Τόπος διεξαγωγής

Στην έδρα του Φωτογραφικού Κύκλου Σύρου

Παρατηρήσεις

 1. Οι συμμετέχοντες διαμένουν σε καταλύματα της επιλογής τους.
 2. Τα βράδια των κινηματογραφικών προβολών θα ακολουθεί (προαιρετικά) δείπνο-πάρτι, το οποίο θα διοργανώνεται και θα καλύπτεται οικονομικά από τους συμμετέχοντες.
 3. Οι φίλοι και συγγενείς που συνοδεύουν τους συμμετέχοντες μπορεί να παρακολουθούν δωρεάν τις βραδινές προβολές. Στις πρωινές συναντήσεις όμως επιτρέπεται να είναι παρόντες μόνον όσοι συμμετέχουν στο σεμινάριο.
 4. Όσοι έχουν παρακολουθήσει το ίδιο σεμινάριο στο παρελθόν επιτρέπεται να συμμετάσχουν για μεμονωμένες μέρες, με την προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να δηλώνουν και να δεσμεύονται εκ των προτέρων για τις μέρες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. Ως συμμετοχή θεωρείται η παρουσία στις πρωινές συναντήσεις.

Κόστος

 1. Όσοι παρακολουθούν για πρώτη φορά σεμινάριο με τον Π.Ρ.: 600 €.
 2. Όσοι έχουν παρακολουθήσει οποιοδήποτε σεμινάριο με τον Π.Ρ.: 520 €.
 3. Όσοι έχουν παρακολουθήσει το ίδιο σεμινάριο στο παρελθόν. Για το σύνολο των ημερών: 370 €. Για μεμονωμένες μέρες: 45 €.
 4. Στις ανωτέρω τιμές προστίθεται ΦΠΑ 24%.

Πληροφορίες - Εγγραφές

 •   6945-437577
 •   Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Όπως γνωρίζουν όσοι έχουν παρακολουθήσει μία (ή μερικοί και περισσότερες φορές) αυτές τις συναντήσεις, πρόκειται για την πιο χρήσιμη και συνάμα την πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα από όλες τις φωτογραφικές δραστηριότητες διοργανώνω κάνω κάθε χρόνο. Για πρώτη φορά έγινε το 1987. Είχα ήδη πεισθεί, από ανάλογες εμπειρίες στην Αμερική, για τη χρησιμότητα της εναλλαγής (μέσα σε κάποια διάρκεια_ θεωρίας και πράξης, φωτογράφισης και καθημερινής κριτικής. Έκτοτε η αρχική ιδέα επέστη μερικές διαφοροποιήσεις και βελτιώσεις παραμένοντας όμως στο πλαίσιο της αρχικής σύλληψης. Από το 1987 μέχρι το 1998 κάθε χρόνο βρισκόμασταν αρχές Ιουλίου στο ξενοδοχείο Philoxenia της Πάρου, το 1999 και το 2000 στο ξενοδοχείο Dolphin Bay στη Σύρο και από το 2001 μέχρι σήμερα στη μόνιμη πλέον κατοικία μου στη Σύρο (και έδρα του Φωτογραφικού Κύκλου Σύρου).

Οι βασικοί λόγοι που κάνουν ιδιαίτερα σημαντική τη συγκεκριμένη συνάντηση είναι οι εξής :

 1. Στη φωτογραφία είναι αδύνατον -και σίγουρα εσφαλμένο- να αποκόψει κανείς τη φωτογραφική πράξη από την καλλιτεχνική θεωρία και σκέψη. Είναι όμως επίσης σαφές ότι όποιος έχει παρακολουθήσει ένα εισαγωγικό μου μάθημα, που εδώ και σαράντα χρόνια παραδίδω, σταματάει προς στιγμή να φωτογραφίζει τρομοκρατημένος από την απόσταση που χωρίζει τη φωτογραφία, όπως αυτός την αντιλαμβανόταν μέχρι τότε, από εκείνη που του αποκαλύπτουν οι νέες γνώσεις του. Απαιτείται επομένως μια βύθιση στη φωτογραφική πράξη ώστε να αποκαλυφθεί η αξία και η σημασία εφαρμογής των διδαχθέντων.
 2. Η φωτογραφική πράξη δεν έχει φυσικά μόνο αγωνία και απορίες, αλλά συνοδεύεται από τη χαρά της ίδιας της καλλιτεχνικής διαδικασίας, από τη χαρά της ανταλλαγής με άλλους που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις και από τη γενικότερη χαρά της ενασχόλησης με τις τέχνες.
 3. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν την επαγγελματική και οικονομική πολυτέλεια να κάνουν χωριστές διακοπές, φωτογραφικές και άλλες. Γι’ αυτό και αυτή η φωτογραφική άσκηση πρέπει να γίνεται σε χώρο και σε εποχή που προσιδιάζουν σε διακοπές. Και, ενδεχομένως, παρέα με τα προσφιλή μας πρόσωπα.
 4. Ο συγχρωτισμός παλαιών και νέων φωτογράφων-μελών του Κύκλου στη διάρκεια δουλειάς και διασκέδασης επί αρκετές μέρες συμβάλλει στην καλύτερη γνωριμία και συνεργασία μεταξύ τους. Αλλά και η δική μου γνωριμία με τους μαθητές μου συμπληρώνεται και βελτιώνεται στη διάρκεια της παρέας μας έξω από τις αίθουσες των παραδόσεων.

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, σχεδιάστηκε αυτό το μάθημα (ή, θα έλεγα, «η σοβαρή διασκέδαση»), ως αναπόσπαστη συνέχεια του θεωρητικού μαθήματος. Αρχικά πήρε το όνομα «Προχωρημένο» για να δηλώσει τη συνέχεια με το προηγούμενο, αλλά προτιμήθηκε στην πορεία το πιο απλό όνομα «Φωτογράφιση και Κριτική», που είναι και η ακριβής περιγραφή του. Η μετοίκησή μου στη Σύρο διευκόλυνε και βελτίωσε τις συνθήκες διεξαγωγής, αφού οι συναντήσεις πραγματοποιούνται πλέον σε ειδικά διαμορφωμένο και πολύ καλά εξοπλισμένο χώρο στο σπίτι μου, ενώ συνέβαλε και στη μείωση του κόστους σε σύγκριση με την εποχή που βρισκόμασταν στο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της Πάρου.

Η διάρκεια υπέστη μέσα στα χρόνια μερικές διακυμάνσεις. Η μια βδομάδα ήταν πολύ σύντομος χρόνος για να ζήσει κανείς τις αναπόφευκτες και αναγκαίες μεταπτώσεις. Η δεκαπενθήμερη διάρκεια που υιοθετήθηκε στη συνέχεια ήταν πολύ μακρύς χρόνος για να μπορέσει κανείς να απουσιάζει από την κανονική ζωή του. Έτσι καταλήξαμε (προς το παρόν, τουλάχιστον) στις δέκα μέρες (στις οποίες πρέπει να προστεθούν οι μέρες άφιξης και αναχώρησης).

Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν κυρίως φωτογράφοι που έχουν παρακολουθήσει ένα από τα εισαγωγικά μου μαθήματα (μικρής ή μεγάλης διάρκειας), έτσι ώστε να αντιλαμβάνονται καλύτερα τα σχόλια της κριτικής. Πάντοτε όμως έρχονται και ξανάρχονται και παλαιοί μαθητές που το έχουν ήδη παρακολουθήσει μία ή περισσότερες φορές, διότι έτσι αναβαπτίζονται στη διαδικασία και ξεπερνούν περιόδους φωτογραφικής αγκύλωσης. Εδώ όμως και μερικά χρόνια δέχομαι και φωτογράφους που με ακούν για πρώτη φορά, διότι ενδεχομένως δεν έχουν πρακτικά τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποιο εισαγωγικό μάθημα. Δεν είναι παράξενο πάντως ότι τις περισσότερες φορές οι νέοι αυτοί μαθητές νιώθουν την ανάγκη να παρακολουθήσουν εν συνεχεία και το «Εισαγωγικό». Απευθυνόμενος ειδικά στους εκάστοτε μαθητές μου του Εισαγωγικού του χειμώνα τονίζω ότι είναι πολύ καλύτερα να το παρακολουθήσουν την ίδια χρονιά ως συνέχεια του «Εισαγωγικού», από του να αναβάλουν την παρακολούθηση για τον επόμενο χρόνο.

Η διδακτική διαδικασία συνίσταται σε καθημερινή φωτογράφιση, σε καθημερινή κριτική και σε καθημερινή επαφή με άλλες μορφές τέχνης. Η ψυχαγωγική διαδικασία περιλαμβάνει φαγοπότια, μπάνια, μπαρ και πάρτι στο σπίτι, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίοδο θερινών διακοπών.

Το πρόγραμμα του δεκαημέρου έχει συνήθως ως εξής:

 1. Τη μέρα της άφιξης στο νησί συνάντηση γνωριμίας το απόγευμα στο σπίτι και μετά (προαιρετικό) φαγητό σε ταβέρνα.
 2. Τις επόμενες μέρες πρωινή άφιξη στο σπίτι όχι νωρίτερα από τις 09.30. Κατά τις 10.30 (μετά από τους καφέδες) προβολές φωτογραφιών ή βίντεο με σχόλια και συζητήσεις μέχρι τις 14.30.
 3. Τα τρία πρώτα και τα τρία τελευταία βράδια του δεκαήμερου των μαθημάτων άφιξη στο σπίτι όχι νωρίτερα από τις 19.30 για προβολή ταινίας κατά τις 20.00 και στη συνέχεια δείπνο-πάρτι στο σπίτι. Το κόστος του δείπνου θα καλύπτεται από τους εκάστοτε συμμετέχοντες σε αυτό (και όσους τους συνοδεύουν). Οι συμμετέχοντες μπορούν να συνοδεύονται από φίλους ή μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι θα μπορούν να παίρνουν μέρος σε όλες τις δραστηριότητες, αλλά όχι στις πρωινές συναντήσεις της κριτικής.

Ως προς το πρακτικό μέρος της φωτογράφισης και κριτικής ισχύουν τα ακόλουθα:

 1. Οι συμμετέχοντες δεν χρειάζεται να αφιερώνουν περισσότερο από μία με μιάμιση ώρα ημερησίως για τη φωτογράφιση, μόνο που αυτή η φωτογράφιση θα πρέπει να γίνεται απολύτως κατά μόνας και με περισσή συγκέντρωση και σοβαρότητα. Τότε και τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα και η διασκέδαση πιο ανέμελη.
 2. Η φωτογράφιση γίνεται υποχρεωτικά με ψηφιακές μηχανές.
 3. Οι συμμετέχοντες παραδίδουν κάθε πρωί τις φωτογραφίες τους (σε στικάκι, ή σε σκληρό δίσκο) αφαιρώντας (αν θέλουν) μόνον τις εμφανώς άχρηστες ή αποτυχημένες.
 4. Είναι καλό να βάζουν στον εαυτό τους έναν στόχο κάθε μέρα (θέμα, τρόπο φωτογράφισης κλπ.) και να μη περπατούν άσκοπα.

Για κατάλυμα μπορεί κανείς να επιλέξει οποιοδήποτε θέλει μέσα στο νησί. Η ποικιλία είδους και τιμών είναι μεγάλη. Άλλωστε οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές. Εγώ προτείνω (απλώς διότι τα γνωρίζω) τα εξής:

Όταν αποφασίσετε να συμμετάσχετε παρακαλώ να μου το γνωστοποιήσετε με ένα mail προσδιορίζοντας αν είναι δυνατόν το ξενοδοχείο όπου θα μείνετε και την ημέρα και ώρα άφιξής σας.

Είναι σκόπιμο να έχει ο καθένας (μόνος του ή σε συνεννόηση με άλλους) ένα μεταφορικό μέσον. Αν είναι αδύνατον, θα φροντίσω να τον εξυπηρετούν οι άλλοι, μια και πολλοί μένουν στα ίδια ξενοδοχεία.

Πλάτων Ριβέλλης